Jak vybrat ty správné plesové šaty

16.9.2014

Každá žena a mladá dáma zná ten pocit lehké příjemné trémy, když se chystá na blížící se společenskou událost, kde se chce ukázat v tom nejlepším světle. Užíváme si příležitosti zkrášlit se od hlavy k patě, ale zároveň víme, že sebemenší nedostatek může přilákat nežádoucí pohledy a zkazit nám celý večer. Výběr šatů a jejich sladění s doplňky a účesem vyžaduje velkou míru vkusu, estetického cítění a neméně důležitou znalost společenské etikety. Někdy se jedná i o týdny příprav a hledání těch dokonalých šatů. Tento článek je věnovaný tomu, jak se neztratit ve společensko-módní vědě i bez osobního stylisty.

Galavečerní róba Jovani 90736

Galavečerní róba Jovani 90736

V první řadě musíme zvážit, o jaký druh plesu se jedná. Firemní ples nebo recepce nevyžadují tak honosnou róbu jako například Ples v Opeře. Jedná-li se o ples maturitní nebo taneční, můžeme v podstatě vybírat ze široké škály, koktejlovými šaty počínaje a dlouhými extravagantními róbami konče. Šperkům a doplňkům se meze nekladou. Slavnostní recepce a galavečery vyžadují spíše vkusnou klasickou eleganci v kombinaci s vysokými podpatky. Vyhýbáme se příliš krátkým sukním a vyzývavým výstřihům a respektujeme dress code, pokud nějaký je. Nejnáročnější jsou Ples v Opeře a vídeňské plesy, kdy bontón vyžaduje velkou večerní róbu. Přijít na Ples v Opeře v sebekrásnějších koktejlových šatech by byl neodpustitelný barbarský čin!

Koktejlové šaty Jovani s4247

Koktejlové šaty Jovani s4247

Která barva mě rozzáři?
Hned na druhém místě důležitosti je volba barevné kombinace a vhodného střihu. Můžete se řídít teplou a studenou barevnou typologií, přičemž nejjednodušeji poznáte, který typ jste, po přiložení stříbrné a zlaté látky k obličeji. Ženy studeného barevného typu budou mít po přiložení stříbrné k obličeji narůžovělou pleť. Naopak po přiložení zlaté se bude jejich pleť jevit bledá a nazelenalá. To stejné platí i naopak. Vzácně se objevují ženy, kterým sluší zlatá i stříbrná stejně. V tom případě všeobecné jednoduché pravidlo zní: „Zvolená barva Vám musí barvu přidávat, nikoliv ubírat!” Velký pozor věnujte bílé a krémové barvě. Bílá sluší spíše studeným typům a krémová nebo šampaň spíše typům teplým. A samozřejmě různé odstíny Vám budou slušet v závislosti na intenzitě Vašeho opálení.

Květinové šaty Jovani 22753

Květinové šaty Jovani 22753

Co zalichotí mé postavě?
Rozjasňující barevností však vše nekončí. Špatně zvolený střih nespraví ani snaha o odpoutání pozornosti výraznými doplňky nebo účesem. Pravidlo „Zdůrazňujeme přednosti a zároveň maskujeme nedostatky.” samozřejmě platí, ale s velikým ohledem na naši postavu! Princeznovské dlouhé šaty sluší spíše středně vysokým a vysokým ženám se štíhlým pasem (v poměru k ostatním rozměrům). Dámy nižších postav by se měly zaměřit na vysoké podpatky a krátké šaty nebo na vysoký pas, který prodlužuje linii nohou. Ženy oblejších tvarů by měly volit přiléhavé zeštíhlující střihy, pružné materiály a rafinovaná zdobení, která maskují nedostatky, jež se pod nimi schovávají. Pozornost mohou popřípadě zaměřit na výstřih. Velmi vhodné jsou svislé švy nebo čáry a také véčkové výstřihy.

Korzetové šaty Jovani 28470

Korzetové šaty Jovani 28470

Bontón a věk
Kromě osobního stylu, typu postav a barevné kombinace musíme brát v úvahu ještě jednu velmi důležitou věc, a tou je věk. Od zralejších dam se očekává decentnost a styl. Spíše šaty se spadlými, krátkými, tříčtvrtečními a dlouhými rukávy. V případě plesových šatů bez rukávu se přidává boa, průsvitná šála nebo bolerko. Délka šatů pro starší dámy začíná těsně pod koleny. Co se týká barev, tam se také očekává vkus a decentnost. Mladé ženy a dívky mohou být naopak odvážnější ve všech ohledech, pokud jim to okolnosti dovolují.

Večerní šaty s dlouhými rukávy Jovani 90708

Večerní šaty s dlouhými rukávy Jovani 90708

Jednoduchý a klasický vs třpytivý a princeznovský
Na závěr pár slov k jednotlivým stylům. Volíme-li šaty bohatě zdobené, vystačí nám méně nápadné stylové šperky a doplňky, kdežto přírodní a jednodušší šaty vybízí k volbě výraznějších šperků a doplňků. Například kamínky prošité princeznovské šaty, už samy o sobě působí jako šperk a není zapotřebí k nim přidávat výrazný náhrdelník nebo náušnice. Stačí večerní líčení, jednoduchý účes a je to… Klasické nadčasové elegantní střihy jsou ty, které nikdy nevyjdou z módy. I když si to neuvědomujeme, známe je velmi dobře. Nosily je naše maminky, tety, babičky,  nebo jsme je vídaly ve starých černobílých filmech. Jeden z nejoblíbenějších plesových trendů poslední doby jsou malé černé víceúčelové šaty v kombinaci s extravagantními šperky a sáčkem z nějakého luxusního materiálu.

Krástké šaty Jovani 92110

Krátké šaty Jovani 92110

Máme štěstí, že společenský bontón 21. století je daleko tolerantnější než století 19. a 18., kdy byly normy oblékání a chování mnohem konzervativnější. Nebojme se proto experimentovat s módními trendy, ale mějme na paměti, že všeho musí být s mírou a s nádechem elegance. I v tomto případě platí, že méně je více…Dbejme na to, abychom měly barevně i materiálově sladěné doplňky a boty. Ze všeho nejdůležitější však je, abychom se cítily sebevědomě a pohodlně a abychom se líbily hlavně sobě, pak budeme přirozené uvolněné a jistě oslníme i okolí.